Firmele, sprijinite financiar de stat să-și primească oameni la muncă, din nou: despre ce bani discutăm

de: Alexandru Puiu
07 05. 2020

Situația financiară a multor companii din România este deplorabilă în urma stării de urgență, dar Guvernul Orban se pare că are un plan pentru a le face viața mai ușoară.

Ministrul Muncii și Protecției Speciale a detaliat de curând un plan de sprijin financiar pentru firmele grav afectate de perioada stării de urgență. Deși variabilele sunt multe și mărunte, nefiind clar ce firme se califică pentru acel suport din partea statului, intenția este una lăudabilă și, cel puțin în teorie, sună bine.

Premisa este simplă. Guvernul se va angaja să suporte între 35 și 45% din valoarea brută a costurilor salariale pentru angajați anumitor firme. Scopul acelui sprijin este de a facilita revenirea în activitate a companiilor afectate de pandemie. În prima fază, ajutorul cu pricina va fi de un cuantum fix, maxim, urmând ca în lunile următoare să se reducă treptat, pe măsură ce activitatea companiei este reluată.

„Urmează să decidem (cuantumul pentru măsurile de susţinere activă care presupun acoperirea unei părţi din costul salarial – n.r.) prin consultările pe care le avem. Avem direcţii care variază de la 35% la 45%. Pe aici suntem cu discuţiile între noi şi partenerii sociali. Ţin cont de părerile acestora”, a declarat Violeta Alexandru la TVR, potrivit Agerpres.

Proiectul care nu s-a materializat încă în lege ar urma să fie valabil pe o perioadă de trei luni, cu posibilitatea prelungirii. Este însă important de reținut că suma cu care va contribui statul va putea fi diminuată în orice moment. În același timp, ministrul Muncii a precizat că sprijinul va fi calculat la valoarea brută din costul salarial pentru că se doreşte „să se imprime această cultură a plăţii contribuţiilor către stat”.

„Rămâne să decidem care este perioada de acordare a acestui sprijin pentru revenirea în activitate. Cel mai probabil, în prima parte va fi un sprijin fix, după care sprijinul va scădea, pe măsură ce activitatea respectivei entităţi economice se reia. Deci, va fi un sprijin care va fi la început într-un anumit cuantum, după care va scădea”, a concluzionat Violeta Alexandru.